Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Brunskogsnegl

Gratis utdeling av Nemaslug mot brunskogsneglen.

Brunskogsnegl er en fremmed og uønsket art i Norge. Brunskogsneglen står på listen "Fremmede arter i Norge- med norsk svarteliste 2012" utgitt av Artsdatabanken. 

Ørland kommune oppfordrer alle til å "ta i et tak" for å begrense skadevirkningene av disse for hageeiere og landbruket. De glupske sneglene har stor appetitt og forsyner seg grovt av de plantene de liker i hagen og i åkeren. De kan opptre i stort antall og dette kan oppleves som meget ubehagelig.

Spesielt viktig er det å avlive brunskogsnegler gjennom hele sommerhalvåret. Kom raskt i gang om våren for å hindre egglegging senere på sommeren/høsten. Det er også viktig å fjerne de områdene der de trives best og vil formere seg. Alle gjemmesteder bør fjernes og spesielt "villniss" og ugrasarealer bør holdes kort gjennom hele vekstsesongen.

OBS! Ta hensyn til pinnsvin dersom du har det i hagen. Husk også at Nemaslug bør legges ut så ofte som mulig.

Ørland kommune takker Ørland hagelag for deres uvurderlige innsats mot brunskogsneglene.

Aksjon brunskogsnegl er et samarbeid mellom Ørland kommune og Ørland hagelag.


Dette gjør Ørland kommune:

• Sammen med Ørland hagelag deler Ørland kommune ut Nemaslug tre ganger per år, på Statoil på Brekstad. I år blir det utdeling av Nemaslug 1.juni, 6. juli og 24. august. Den enkelte blander Nemaslug i noe som sneglene liker og setter det ut der det er mye snegler. Nemaslug kan for eksempel blandes i vørterøl eller i oppklippede snegler (se brosjyre (PDF, 2 MB)). Der det er samarbeid i et byggefelt kan de få en hel pakke og organiserer sin egen aksjon. Jo flere som gjør noe jo raskere ser man resultater. Ørland Sparebank og Ørland Hagelag sponser årets aksjon.
• Informerer og veileder innbyggere og landbruket om brunskogsnegl
• Ekstra oppfølging på kommunens arealer der det oppformeres snegler. Klippes ofte. Legger ut jernfosfat-middel på arealer med snegler.
• Innbyggere som er plaget med snegler fra kommunale arealer som ikke slås kan kontakte Landbrukskontoret for registrering og oppfølging.
• Til en viss grad oppsøkende virksomhet overfor eiere av næringseiendommer for å ta snegleproblematikken på alvor.
• Kontakt med forskere fra Bioforsk på Ås som forsker på Brunskogsnegl.
• Besvarer henvendelser fra snegleinteresserte personer fra andre deler av landet.

Tips om brunskogsnegler.

Foredrag om brunskogsnegl. (PDF, 2 MB)

Oppskrift Nemaslug. (PDF, 346 kB)

Sist endret 28.04.2017
Fant du det du lette etter?