- Framtidstroen smitter over på alle

TV 2 intervjuer ordfører Tom Myrvold etter at tre nye F-35 landet på Ørlandet 22. mai 2018. - Klikk for stort bildeTV 2 intervjuer ordfører Tom Myrvold etter at tre nye F-35 landet på Ørlandet 22. mai 2018.

- Hvert eneste fly som lander er like viktig for oss. Vi har fått en framtidstro som smitter over på alle, sier ordfører Tom Myrvold om Ørlands rolle som vertskapskommune for kampflybasen.

Skvadronsjef og pilot Pete "Juice" Lee fra Luke Air Force Base (t.v.) tas imot av stasjonssjef Hans Ole Sandnes ved Ørland flystasjon etter å ha flydd ett av de nye norske F-35 over Atlanteren. - Klikk for stort bildeSkvadronsjef og pilot Pete "Juice" Lee fra Luke Air Force Base (t.v.) tas imot av stasjonssjef Hans Ole Sandnes ved Ørland flystasjon etter å ha flydd ett av de nye norske F-35 over Atlanteren. Noen få minutter før klokka ni om kvelden tirsdag 22. mai står et tyvetalls personer inne ved rullebanen på Ørland flystasjon og speider mot himmelen. Tre «prikker» viser seg i det fjerne i retning sør-vest. Raskt vokser de til en silhuett som allerede har blitt kjent for ørlendingene. Skroget av F-35 er unikt, ingen over – ingen ved siden. I tett formasjon tar de tre flyene som kommer rett fra USA en manøver over flystasjonen, til stor entusiasme fra representanter for Luftforsvaret, Ørland kommune og ikke minst fotografer og journalister fra TV2, Adresseavisen og Fosna-Folket.

Dobling av F-35
Like etterpå setter pilotene flyene rolig og sikkert ned på rullebanen, tre nye F-35 har kommet «hjem» til Ørland, og stasjonssjef Hans Ole Sandnes ved Ørland flystasjon kan konstatere at beholdningen av verdens mest avanserte multi-rolle kampfly er doblet.

En times tid tidligere på kvelden har samme Sandnes orientert pressen om status inne i mediesenteret Valhall på flystasjonen.
- Dette er en stor dag for oss, sier Sandnes.
- Det er en utfordring å vokse, men det er et bedre alternativ enn de andre mulighetene, sa den sindige obersten fra Verdal som har kommandoen over luftvingen som representerer spydspissen i forsvaret av Norge.

- F-35 trives i Norge
- F-35 trives i Norge fastslår pilot Thomas Harlem. - Klikk for stort bilde- F-35 trives i Norge fastslår pilot Thomas Harlem. Under briefen i pressesenteret har vi fått en fyldig orientering om status for F-35 programmet. Ikke minst gir pilot Thomas «Timber» Harlem en åpen framstilling av hvor flyet befinner seg i livsløpet. Harlem er for veteran å regne i cockpit på F-16, og har klare tanker om forskjellene på de to flyene.
- Det er som å gå fra en klapptelefon til en Iphone, et enormt generasjonsskifte. Nå er vi som i den første uka med Iphone, forklarer piloten. Han understreker at man så langt har fått avdekket at F-35 trives veldig godt med både klima og geografi i Norge gjennom øvingen som er foretatt med de tre første flyene som ankom i november i fjor.

Historisk satsing
Ordfører Tom Myrvold fokuserer på vertskapsrollen som kommunen har for den historiske satsingen på flystasjonen og F-35, en satsing som vil prege Ørland i tiår framover. Et stikkord for ordføreren er framtidstroen som satsingen skaper på mange områder i lokalsamfunnet, regionen og landsdelen. Derfor understreker han at hvert eneste fly som lander er like viktig, selv om markeringene ikke er av samme kaliber som da de tre første landet sist høst.

God dialog
Ett av  de tre nye F-35 som 22. mai landet trygt på Ørland flystasjon. - Klikk for stort bildeEtt av de tre nye F-35 som 22. mai landet trygt på Ørland flystasjon. Samtidig er ordføreren opptatt av alle sider ved lokalsamfunnet og alle kommunens innbyggere. Han peker på at god dialog med alle aktører er vesentlig for å finne gode løsninger for de som må leve med ulempene som følger med flyaktiviteten. Men bunnlinjen er uansett mulighetene som vertskapsrollen fører med seg. Muligheter som Ørland kommune på ulike måter, felt og områder jobber hardt for å legge til rette for. Til beste for Forsvaret, ansatte ved flystasjonen og alle andre innbyggere.
- Vi har fått en framtidstro som smitter over på alle i kommunen, konstaterer ordfører Tom Myrvold i Ørland kommune.

Fant du det du lette etter?