I dette bygget har Viggo vann nok til å fylle 15.000 badekar!

Klikk for stort bildeAvdelingsleder kommunalteknikk Viggo Olden foran det nye høydebassenget. Inspeksjonstårnet i front gir konstruksjonen et karakteristisk utseende.

Ørland kommunes nye høydebasseng fylles nå med tre millioner liter krystallklart vann fra Barsetvatnet i Bjugn!

Det kan nesten minne litt om et kapell eller en moské, der det ligger plassert like under toppen av Lerberen. I vinter har mange registrert det sterke flomlyset på byggeplassen. Nå står det ferdig, bassenget som skal gjøre vannforsyningen til ørlendingene sikrere.

Sakte - men sikkert
Avdelingsleder kommunalteknikk Viggo Olden er prosjektleder for byggingen av høydebassenget. Sist høst startet anleggsarbeidene for alvor. I påskesola kan han konstatere at byggingen har gått etter planen. Torsdag 11. april ble ventilen som skal fylle bassenget forsiktig åpnet opp. For ikke å svekke vanntrykket i de tusen hjem i kommunen fylles høydebassenget relativt sakte.

-Dette blir enklere når den nye vannledningen fra Barset og hit er ferdig, forhåpentlig en gang til høsten. Da får vi også bedre kapasitet på selve forsyningen fra Barsetvatnet, sier Olden.

Opp vindeltrappa
Det nye høydebassenget ligger godt plassert i terrenget. Utvendig er konstruksjonen kledd med brunbeiset panel, og et grått «lokk» utgjør taket. For å få en følelse av hvor stor plass tre millioner liter, eller tre tusen kubikkmeter, egentlig trenger må man ta en tur inn i «tårnet» som blant annet rommer fasiliteter for inspeksjon.

Innvendig er hele bassenget kledd med glassfiber. Ei vindeltrapp fører oss opp til toppen av tårnet på siden av selve bassenget.

Skal sjekkes før bruk
Oppe i toppen av tårnet er det ei romslig luke der det er mulig å se ned i den gigantiske tanken med vann. Skjønt egentlig er det ikke mye å se, da det er bekmørkt inne i selve bassenget. Lommelykt må til, og i skinnet fra lykta kan prosjektleder Olden og driftsoperatør Stian Nilsen konstatere at tanken er fylt med omlag halvparten av det den rommer.

-Nå skal vi fylle bassenget helt opp, og sjekke at det ikke er noen lekkasjer. Deretter skal det tømmes helt, før det fylles på nytt og tas i bruk, forklarer Viggo Olden. Dette blant annet for å sikre at vannet som forlater bassenget har samme gode drikkevannskvalitet som det som strømmer inn fra Barsetvatnet i Bjugn.

Bedre kapasitet og styrket beredskap
Den som tar seg tid til å se nærmere i området oppdager at det «i skuggen» av det nye flotte bassenget allerede er to mindre konstruksjoner med samme fasong. Det er de to gamle høydebassengene på Lerberen som hver har et volum på en million liter.
-Etter at det nye er tatt i bruk skal vi renovere de to gamle, mindre bassengene forklarer Olden.

Med økt aktivitet i kommunen har behovet for rent drikkevann økt, både til husholdningene og næringslivet. I det flate landskapet som preger dagens Ørland kommune er høydebasseng påkrevet for å sikre at forsyningen og vanntrykket er stabilt når du eller jeg skal ta en dusj. Forklart på en annen måte, så rommer ny-bassenget nok vann til å fylle et sted mellom 15.000 og 20.000 ordinære badekar!
I tillegg til ved Lerberen finnes det høydebasseng også på Storfosna og i området ved Yrjarheim. Alle med samme formål.
-Med dette bassenget ferdig er vi nå sikret en langt bedre kapasitet, og ikke minst en bedre beredskap ved hendelser, avslutter avdelingsleder Viggo Olden.

Fant du det du lette etter?