Norsk presse har talt: Ørland kommune best i landet på åpenhet

Ordfører Tom Myrvold bød på det første kakestykket i Infotorget ved Ørland rådhus mandag morgen. - Klikk for stort bildeOrdfører Tom Myrvold bød på det første kakestykket i Infotorget ved Ørland rådhus mandag morgen.

- Denne kulturen skal vi ta med oss videre, sier ordfører Tom Myrvold etter at Pressens offentlighetsutvalg har rangert Ørland som best av samtlige norske kommuner i Åpenhetsindeksen 2018.

«Her er det bare å bøye seg i støvet! Selv om folkerike kommuner i snitt gjør det bedre enn små kommuner på landsbasis, slår Ørland dem alle.»

Sitatet er hentet Pressens offentlighetsutvalgs rapport Innsyn i norske kommuner, Åpenhetsindeksen 2018 som ble presentert under SKUP-konferansen i Tønsberg helga 14. - 15. april.

- Det er stort for oss å innta førsteplassen på denne lista. Her er det norsk presse som kartlegger, tester og rangerer samtlige av landets kommuner.  Det borger for kvalitet på gjennomføringen, og at vi er veid og vurdert med kritiske og rettferdige blikk, sier ordfører Tom Myrvold i Ørland kommune.

Kommune i kraftig vekst

Mandag morgen stilte både ordfører, konstituert rådmann Arnfinn Brasø, varaordfører og flere fra ledergruppen opp og serverte kake til ansatte og besøkende ved kommunens infotorg i kystbyen Brekstad.

sl ørland kommune2 - Klikk for stort bilde

Etter vedtaket om kampflybasen i 2012 har Ørland kommune satt norgesrekord i planarbeid, og fortsatt er kommunen preget av sterk vekst, mange prosesser, høyt tempo og utfordrende arbeidsoppgaver. På bakgrunn av dette er Myrvold ekstra godt fornøyd med at kommunens ansatte har tatt vare på og videreutviklet arbeid og rutiner som sikrer offentligheten innsyn.

Ørland er på topp, med 26 av 30,5 mulige poeng. Bak følger Namdalseid kommune med 24 poeng, mens Bjugn kommune med sine 23 poeng deler tredjeplassen med Modalen kommune i Hordaland. Trøndersk dominans på pallen, med andre ord.

Trondheim ender på en delt 19. plass med 20 poeng, mens vår nye fylkeshovedstad Steinkjer havner på 105. plass med 16 poeng.

- Det lover godt for prosessen vi er inne i med sammenslåing til Nye Ørland, konkluderer Myrvold om at også Bjugn er i toppen på lista. Fra 2020 vil dagens Ørland være sammenslått med Bjugn kommune til nye Ørland kommune.

Roser hele organisasjonen

Ordføreren er tydelig på at æren for at offentlighetsutvalget har rangert Ørland som landets beste kommune med tanke på innsyn og åpenhet tilfaller hele organisasjonen.
- Men det er noen jeg vil nevne spesielt. Det er alle som til daglig jobber med kundebehandling, arkivering og IKT, alle som tar imot henvendelser fra både presse og publikum, sier Myrvold.

- Vi måles på en rekke punkter i denne undersøkelsen. Det handler om ulike rutiner som sikrer innsyn, det handler om responstid på ulike henvendelser. I bunn og grunn handler det også om en kultur som er med på å sikre at alle som tar kontakt med Ørland kommune, enten det skjer digitalt eller analogt, finner det de søker og får svar på de spørsmål som stilles. Denne kulturen skal vi ta med oss videre, lover ordfører Tom Myrvold i Ørland kommune.

Fant du det du lette etter?