Ørland kommune valgt ut som ny språkkommune

Læring - Klikk for stort bilde

Ørland kommune og Frosta kommune har som de eneste kommunene i Trøndelag blitt valgt ut som nye språkkommuner.

Språkkommuner er del av regjeringens satsing Språkløyper - den nasjonale strategien for språk, lesing og skriving 2016-2019. Målet er å styrke språkarbeidet i barnehagene, og gjøre elever bedre til å lese og skrive.

De første språkkommunene startet opp i fjor. Nå utvider Utdanningsdirektoratet lista ved å velge ut 28 nye kommuner blant 38 søkere.

Utdanningsdirektoratet har lagt vekt på at språkkommunene har en systematisk og helhetlig satsing på språk, lesing og skriving i barnehager, skoler og videregående skoler. Også i år er det satt av om lag 30 millioner kroner til satsingen med språkkommuner.

Språkkommunene får tilskudd som går til å etablere og drifte lokale faglige nettverk. Lærere og barnehagelærere skal delta i disse faglige nettverkene for å utvikle nye måter å jobbe lokalt med språk, lesing og skriving i barnehage og skole. Kommunene får tilskudd til delvis frikjøp av ressurslærere. De får også faglig støtte underveis fra Lesesenteret og Skrivesenteret, heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Kommunalssjef for oppvekst Odd-Erik Røstad forteller at Ørland kommune har hatt stort fokus på språkarbeidOdd-Erik Røstad (Ørland kommune) - Klikk for stort bilde

i skole og barnehage, og er glad for at kommunen nå har blitt tatt opp som ny språkkommune.

Her er Norges nye språkkommuner:

Finnmark: Kvalsund, Båtsfjord

Troms: Harstad

Nordland: Herøy, Alstahaug, Brønnøysund

Nord-Trøndelag: Frosta

Sør-Trøndelag: Ørland

Oppland: Nordre Land, Sør-Aurdal

Telemark: Kviteseid

Vestfold: Svelvik

Møre og Romsdal: Midsund

Sogn og Fjordane: Luster, Bremanger, Vågsøy, Selje, Eid, Gloppen, Hornindal, Stryn

Hordaland: Stord, Fjell, Lindås, Bømlo

Rogaland: Strand

Aust-Agder: Kvinesdal

Østfold: Råde

Sist endret 19.04.2017
Fant du det du lette etter?